Nieuws detail

Aircocompressor vullen? Zo doet u dat!
26/04/2024, 11:01

Een juiste vulling met smeermiddel helpt slijtage van bewegende delen verminderen, voorkomt oververhitting en zorgt zo voor een langere levensduur en een optimale werking van de aircocompressor. Het smeermiddel verbetert ook de afdichting van de compressor en andere delen en aansluitingen van het aircocircuit. Dit voorkomt lekkage van koudemiddel. Volg deze stappen voor de juiste vulling met smeermiddel.

Stap 1: bepaal eerst het juiste type smeermiddel

Om het juiste type smeermiddel te bepalen, doorloopt u onderstaande punten:

  1. In de specificaties van de fabrikant van de auto staat welk type smeermiddel zij voor de compressor voorschrijven. Dit is altijd afhankelijk van het type compressor. Check daarom altijd of het smeermiddel geschikt is voor het type koudemiddel in het aircosysteem.
  2. Meng nooit smeermiddelen van verschillende typen en met verschillende viscositeiten.
  3. Gebruik geen universele smeermiddelen met andere eigenschappen dan het originele/voorgeschreven type smeermiddel.

Let op met mengen PAG en PAG-YF!

Voor systemen die het koudemiddel R1234yf gebruiken, bevelen fabrikanten een speciale PAG-YF-compressorolie aan. Gebruik nooit normale R134a PAG-olie voor aircosystemen die gevuld zijn met R1234yf. PAG-YF is echter wel ‘backwards compatible’: het is mengbaar met PAG-olie met dezelfde viscositeit en geschikt voor systemen die gevuld zijn met R134a.


Stap 2: bepaal de juiste hoeveelheid smeermiddel

Raadpleeg de specificaties van de fabrikant om te bepalen hoeveel smeermiddel nodig is voor het systeem, want:

  • Te veel leidt tot een slechtere werking van de airconditioning en veroorzaakt overbelasting van de compressor.
  • Te weinig beschadigt de compressor.

Vervangt u een compressor door een exemplaar dat af fabriek is voorgevuld met smeermiddel? Dan is het belangrijk dat u de totale voorgeschreven hoeveelheid smeermiddel voor dat aircosysteem niet overschrijdt. Volg altijd de volgende stappen:

  1. Tap alle olie uit de nieuwe compressor af.
  2. Verwijder alle resterende olie uit het systeem.
  3. Vul de compressor met de totale voor het systeem benodigde hoeveelheid olie van het juiste type.Tap de olie uit de af fabriek voorgevulde compressor af.

Voeg de juiste hoeveelheid olie van het type dat de fabrikant van het systeem voorschrijft toe.

Let op bij automatisch leeghaalprogramma!

Bij een automatisch leeghaalprogramma met een aircoservicestation blijft er altijd olie in het aircocircuit achter. Hierbij blijft zo’n 80 procent van de totale hoeveelheid olie van het systeem in de compressor achter. De meeste effectieve methode om alle olie uit het systeem te verwijderen, is spoelen.


Stap 3: vul het systeem op de juiste manier bij

Om zeker te zijn dat u het systeem op de juiste manier bijvult, volgt u onderstaande stappen:

1. Vul de nieuwe compressor bij montage van tevoren via de aanzuigopening.

2. Draai na het vullen de compressoras 10 omwentelingen rond om de olie gelijkmatig over de inwendige onderdelen te verdelen.

Let op! Voeg bij de volgende stappen nooit extra olie toe bij het vullen van koudemiddel met het aircoservicestation.3. Vult u het aircosysteem met olie nadat u de compressor hebt gemonteerd? Gebruik dan een automatisch programma van het aircoservicestation. Stel de juiste hoeveelheid olie in en volg de aanwijzingen van het aircoservicestation

4. Vult u het aircosysteem handmatig met olie? Doe dit dan uitsluitend via de lagedruk-serviceaansluiting aan de aanzuigzijde van het systeem. Gebruik hierbij een handig hulpmiddel zoals de Oil &Gas finder-tool van Nissens.

Top