Nieuws detail

Veilig werken aan EV’s en hybrides met Toolspecial
24/05/2024, 14:24

Het aantal elektrische en hybride voertuigen (EV’s) groeit elk jaar. Werken aan EV’s brengt nieuwe risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de hoge voltages die in deze voertuigen gebruikelijk zijn. Het is dan ook noodzakelijk dat de technicus zich bewust is van deze risico’s en de juiste veiligheidsmaatregelen neemt.

Wie aan EV’s mag werken, is vastgelegd in de Sectorale norm EDU 100V4.0. Welke werkzaamheden de monteur mag verrichten, ligt aan het opleidingsniveau:

- Gesensibiliseerd medewerker (HEV1):
Technicus die op een veilige manier onderhoud en herstellingen aan e-voertuigen moet kunnen verrichten. Hij mag nooit aan een voertuig onder spanning werken. De spanningsloosheid van het HV-systeem moet door een vakbekwaam medewerker (HEV2) zijn aangetoond.

- Vakbekwaam medewerker (HEV 2):
Technicus die naast onderhoud en herstellingen ook diagnose stelt aan e-voertuigen. Door metingen stelt hij de spanningsloosheid van het HV-systeem vast.

- Werken onder spanning (HEV 3):
Technicus die kan en mag werken aan componenten onder hoogspanning, zoals bijvoorbeeld de batterij, volgens de procedure van de constructeur.

- Risico’s analyseren (HEV 4):
Technicus die een risicoanalyse kan uitvoeren rond een herstelling en op basis hiervan een procedure kan opstellen. Hij kan en mag dus werken aan componenten onder hoogspanning bij situaties waarvoor de constructeur geen procedure heeft.

(Bron: Educam)

Toolspecial biedt een breed assortiment aan producten om de veiligheid van de technicus te waarborgen.

Markeer de werkplek

Om direct duidelijk te maken dat het een elektrisch of hybride voertuig betreft, dient de werkplek afgezet te worden met afzetmateriaal voor EV’s. Laser biedt hiervoor o.a. de nieuwe afzetpalenset (artikel 8055). Laser biedt ook meer uitgebreide sets met bijvoorbeeld een spanningstester en waarschuwingsborden zoals artikel 8858 of met een blusdeken en infrarood thermometer. zoals artikel 8859.

Verder heeft Laser nog diverse oplossingen in het assortiment om de werkplek zo veilig mogelijk te maken met o.a. veiligheidsschermen (artikel 8000) en lock-out sets (artikel 8150). 



De afzetpalenset (8055) en waarschuwingsborden (8858)

Draag de juiste kleding

Persoonlijke bescherming staat uiteraard voorop. Draag daarom altijd beschermende kleding die geschikt is voor werken aan EV’s. Denk hierbij aan:

  • Veiligheidshandschoenen
    De rubber VDE handschoenen in Toolspecial zijn isolerend en voorzien van mechanische bescherming. Hierdoor is het dragen van overhandschoenen niet nodig.
  • Gelaatscherm
    Het GYS gelaatscherm (artikel 068018) beschermt tegen vlambogen tot 1.000 Volt.
  • Veiligheidsschoenen
    De veiligheidsschoenen van Laser (artikel 7975) hebben een geïsoleerde zool, speciaal voor werken aan EV’s en hybride voertuigen.


Veiligheidsschoenen van Laser (artikel 7975)

Gebruik VDE gereedschap

De technicus dient het elektrische of hybride voertuig spanningsvrij te maken, alvorens onderhoud te plegen aan het voertuig. Omdat een voertuig niet direct spanningsvrij is, moet de technicus dit eerst meten met een spanningstester. Het is noodzakelijk dat dit apparaat tot 1.000 Volt CATIII of 600 Volt CATIV is, zoals de AT HU31010 of de Laser 6843.

Bovendien, er zijn delen van de auto die niet spanningsvrij gemaakt kunnen worden, zoals de accu. Gebruik daarom altijd VDE gereedschap dat voldoet aan de EN/IEC 60900 norm. Hiervoor levert Toolspecial diverse gereedschapssets, zoals de HYBRID03: een zeer complete 21-delige VDE gereedschapsset met onder andere een spanningsmeter, VDE handschoenen en een brede selectie aan gereedschap.

Voor de veeleisende technicus hebben we de Kraftwerk gereedschapswagen met 111-delig VDE assortiment, artikel 102.117.431, compleet met afzetpalen, afzetlint en waarschuwingsborden.



Spanningstester Laser (artikel 6843)


Bekijk al het gereedschap om te werken aan EV in het Toolspecial Magazine

Top